Inlägg

Inlägg som SAFA har skrivit i forumet
Av SAFA
Skrivet av SirMacke:

Bråkar med en dator där OS inte bootar.
Gäller W7, tänkte kan man skapa en vhd eller liknande för körning i virtualbox/Hyper-V?
Har disken dockad till en annan maskin just nu.

För virtualbox
I Linux som root i konsolen:
VBoxManage convertfromraw /dev/sdX MyImage.vdi --format VDI

Alternativt gör man en image av disken först.
Då borde det bli samma kommando i windows som linux:
VBoxManage convertfromraw diskimage.ima MyImage.vdi --format VDI

Av SAFA
Skrivet av Thomas:

Då är det själva disken som bråkar. Håller isåfall med om att pension är det enda rätta.
Om du får den att fungera någorlunda så får du ändå räkna med att den kan dö när som helst.
(Det bör man visserligen alltid räkna med på all lagring... Backups på man inte vill förlora är väldigt viktigt.)

Det behöver inte vara disken som är dålig om nu TS testat i datorn. Förutom det som @xxargs skriver kan det vara dålig strömförsörjning i kabinettet som gett problemet.

Ett power on count på över 18000 tyder på att det inte stått rätt till med strömförsörjningen.

Tycker TS ska prova med att formatera om disken och går det bra så är den nog ok så då blir nästa steg att köra en nollställning som xxargs beskriver.

Av SAFA
Skrivet av pv2b:

Aldrig kört Starlink själv men från vad jag sett så riktar systemet in sig självt och är inte komplicerat att köra igång. Den har tydligen en egen inbyggd wifi-router bara så man ansluter till den med wifi sen när man ska köra den.

Värt att känna till är Starlink har en relativt hög elförbrukning. Det kanske inte är ett problem för honom om har elnät, men kan vara något att tänka på om han producerar sin egen el.

Sett att det kan ligga nära 75W, Så betalar man 1.50:- / kWh blir det närmare 1000:- per år i elkostnad.

Av SAFA
Skrivet av Thomas:

Har du kollat SMART-statistik för disken? CrystalDiskInfo är bra. Bifoga gärna bild här.

Utöver det så kan det vara värt att testa att ta isär det externa chassit och testa med disken inkopplad direkt i en dator, förutsatt att det är en SATA-disk inuti (vilket är vanligast, men det är inte så i 100% av fallen).

Men om det är själva disken som strular (vilket är rätt sannolikt) så är det nog ganska kört.

Testa detta då det kan vara spänningsmatningen till disken i det externa chassit som blivit dålig vilket gör att disken inte fungerar.

Av SAFA
Skrivet av Pamudas:

uBlock gör ju YouTube extremt segt att ladda in ibland. När det väl hoppat igång så verkar det fungera hyffsat, för att sedan komma tillbaka helt random. Men som nämnt så fungerar det direkt du stänger av uBlock.. hm

Tror det var en artikel för ett tag sen där det stod att om YT detekterar en blocker så låter de en vänta på videon.

Tror det kan vara ett sätt för dem att se vilken metod som ger "bäst effekt".

Av SAFA

köra i lågtrafik.

Skrivet av dannesthlm:

Köra i lågtrafik

Att köra i lågtrafik på konstiga tider kan ofta vara en riktig pina. På vissa områden blir signalerna som galna och visar rött efter att man kört fram till signalen trots att inga bilar finns I synhåll. Att köra genom Solna brukar t.ex. vara riktigt störande. När den tillslut växlat om efter 45 sekunder återupplivas proceduren på en del ställen vid nästa signal. Känns helt onödigt.

Jo, extra skoj blir det när man kopplat slingorna fel men inte upptäcker det när det är normaltrafik.
Tex en gång i Södertälje på natten när jag skulle åka rakt fram, norrut över klaffbron.
Blir grönt för de som ska svänga vänster ut mot Ronna-hållet. men inte för mig.
Efter tre cykler tänker jag att det är trasigt så blir att köra mot rött.
Då kommer en bil och ställer sig i vänsterfilen och vips får jag grönt.

Av SAFA

Missat krav.

Ett krav som inte framgår är att det krävs minst 2 kärnor i processorn.

Av SAFA
Nytt bud: 100 kr 100:- för antminers + server, hämtar
Gå till annonsen för att lägga ett bud.
Av SAFA

Bjuder

Hej!

1000:- + frakt för alla.

Av SAFA
Skrivet av weawer:

vad dillar du om? Det är en strömkontakt på sidan av kortet vi snackar inte något direkt avancerat.
Att kortet försvinner i frakten är såklart en risk men vad man då gör att att skicka det med ett försäkrat paket för några hundra till.

Om man försöker reparera något utanför garantin (och det är något avancerat) så meddelar man kund att det kanske inte funkar och låter kunden stå för risken. Man baserar priset på vad reservdelar kostar och vad det tar i tid. Inte på vad den faktiska produkten kostar.

Prova gärna själv att byta en sån kontakt. Man måste brassa på bra med värme då den förmodligen sitter i alla lager i kortet. Risken att man förstör andra komponenter i närheten är överhängande.

Om man levererar till fordonsindustrin så accepterar normalt inte kunden ett sådant byte utan hela kortet måste bytas ut.

Nu var det ju ett nytt kort så skulle ha gått på garantin. Dom erbjöd ju sig att köpa tillbaka kortet så gissningsvis har dom gjort nån form av riskbedömning för bytet.

Av SAFA
Skrivet av VisualDarkness:

Priset för en standardkontakt och bytet kan knappast vara proportionellt till priset på kortet. Viss skillnad mot om det vore självaste chippet.

Inte helt proportionellt, men om bytet av kontakten medför risk för att man skadar/förstör kortet på annat sätt så påverkar priset av kortet priset för bytet.
Man måste ju även där räkna in risken för skador eller att kortet försvinner i frakten.

Av SAFA
Skrivet av Dem8n:

Asus var väl hyfsat bra förut, för många år sedan dvs.
Har inte följt utvecklingen kring Asus på över 10 år, men det här verkar ju vara helt sjukt.
Asus kommer gå samma öde till mötes som andra företag som trott sig stå över kunderna.

Har Asus inte kvar någon representant på forumet?

De har väl fått ekonomer i ledningen. Se hur det gått för Boeing tex.

Av SAFA
Skrivet av st33l:

Ja tänkte oxo på hårddisken där men så konstigt att den funkar bara ibland då. Rätt så ny oxo även om det inte garanterar nåt. Testade degnötens förslag. Slog av fastboot i bios. Har redan uppdaterat till senaste bios men hadde fastboot på. Det gjorde ingen skillnad. MEN när jag sen slog av det i windows så har den nu efter många långa slöstarter iafall gjort en start där datorn funkar kanon igen. Har bara gjort en start än och är nervös att starta om igen

Men tusen tack för tipsen. Och jag håller tummarna att det funkar nu...annars återkommer jag

Skulle problemet dyka upp igen så är ett tips att boota en live-linux och se om problemet dyker upp där också bara för att utesluta windows/drivrutiner.

Ett par möjliga hårdvarufel som kan ge långsam dator är att det blir problem med kommunikation med hårddisken så den går ned i en långsam PIO mode istället för DMA.
En annan variant är att cache-minnet stängs av pga problem.
Kolla i windows loggen om det finns något misstänkt sen tidigare starter.

Av SAFA
Skrivet av dakke:

Jag sitter på windows 11 och "scheduler" är exakt så korkad som du beskriver att den är i windows 10. Om jag renderar video i sonyvegas och minimerar applikationen så hamnar mycket av renderingen på e-cores.... det är därför jag använder applikationen "CoreDirector" som låter mig styra vilka applikationer som alltid ska ha P-core prioritet. Jag tror ärligt talat hela hokuspokus med w10/w11 "Scheduler" är bullshit, de funkar exakt likadant på båda operativsystemen, det är iallafall min egen upplevelse.

Hur är det med tex Firefox? Läggs den på e-cores eller p-cores? För mig ligger den alltid på 100++ % last med lite flikar uppe.

Av SAFA

Tar vi retrocomputing så är os:et RSTS/E från 1984 på vilket man kan köra spelen Adventure och Dungeon från nånstans 1977.

Annars så är det Emacs, xv, xwave förutom gnu-utilities som körs regelbundet.

Av SAFA
Skrivet av Mayth:

Stämmer bra, det är inte bara diskpriset som spelar in heller, utan även vilken typ av hårdvara som krävs för att tillhandahålla bandbredden. Med NVME disk så blir det färre och större diskar för att tilhandahålla bandbredden och lagringsytan, men noderna som krävs för att sköta det är väldigt dyra.

De är inte att föredra, men prisbilden gör att det är ett högst aktraktivt alternativ. Tillräckligt många diskar i bredd kan ge galna prestandasiffror.

På Event Horizon teleskopet hade man inte ens råd att ha en backup på datat de samlat in för att ta bliderna på de svarta hålen. Så mycket data var det.

Av SAFA
Skrivet av superapan:

Jag skulle stödja detta förslag. Den enda vägen ur våldssamhället är en polisstat. Tråkigt, men sant.

Då riskerar du få ett ett samhälle med polisvåld i stället. Vilket vi sett exempel på i historien.

Av SAFA
Skrivet av Aka_The_Barf:

Linux blir väll bättre varje dag vad gäller både spel och "normalt" användande så när microsoft gör såhär så kommer de bara stöta bort ännu mer folk. jag vill ha så lite konton som möjligt som jagar mig på nätet och det finns inget positivt med ett konto för mig på min dator.

Jo, har redan nog med konton överallt.... kollade just o såg att jag hade 267 st. Dock har jag inte loggat in på en del sen väldigt länge.

Av SAFA
Skrivet av mavicxp21:

En fråga till er som inte vill bli spårade av Microsoft. Handlar ni alltid med kontanter över disk? Eller är det Swish, Betalkort, Kreditkort, internethandel osv...????

Det kan ni kanske ta er en funderare över.

Så klart det är kontanter när det går. Funkar för det mesta fortfarande.

Av SAFA
Skrivet av Arinaldo90:

Hej allesammans! Jag behöver lite hjälp med att sätta ihop en dator från Inet inom en budget på cirka 5-6 tusen kronor. Förutom datorn behöver jag också köpa en skärm, helst med en uppdateringsfrekvens på 144Hz, men den kostnaden räknar jag separat. Datorn kommer användas för vanliga sysslor som att surfa på nätet och titta på YouTube, streama film/serier. Har ni några förslag på vad jag kan köpa? Tack på förhand!

Skulle föreslå en begagnad, kolla här på marknaden först om det finns nåt som duger.
Bör vara AMD Ryzen 3000 serien, Intel 8000 serien cpu eller senare för vara ok med Win11.

För för fullständiga listor, se nedan:

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/min...

https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/design/min...